Miruna Codeanu

Gheorghe, Istvan si fetita cu steagurile

In ca'n viata on March 21, 2013 at 4:46 pm

Scriem in romana sa inteleaga si Ion din Muntenia care n-a vazut ungur si nici secui si nici sas si crede ca e o faptura fioroasa ca mananca steaguri. Ion din Muntenia trebuie sa stie ca Gheorghe din Covasna e roman ca el si i-a avut ca vecini si pe Istvan si pe Michael si pe Markus. Bunica lu’ Gheorghe era buna prietena cu Ildiko si l-a invatat si pe Gheorghe sa spuna cateva cuvinte in ungureste si chiar sa-si salute vecinii in ungureste, Gheorghe chiar s-a insurat cu fata lu Ildiko si uite asa mai traiesc si astazi si Gheorghe si Ildiko si Markus si Michael, toti intr-un sat din judetul Covasna.

Intr-o dimineata se trezeste Miruna la Bucuresti, isi bea cafeaua si isi verifica emailul. Printre alte mesaje gaseste si un mesaj de la un Costi Bo cu subiectul “Extrema urgenta”. Miruna se amuza si zice sa-l deschida sa vedem ce ruda din i-a lasat mostenire in Taiwan un milion de euro dar e nevoie de 100 euro pentru a debloca contul. Nu, n-am mostenire dar cineva are preocupari internationale, ceva cu Romania si Ungaria. Miruna zice ca iar viseaza cineva urat. Ce, ea n-a fost si-n Covasna, si-n Harghita si la Sibiu, si la Brasov si la Cluj si nu i-a vazut si pe Gheorghe si pe Ildiko si pe Markus cu Michael cum traiau toti, dar nu sterge emailul, il pastreaza spre amuzament.

Textul emailului: 

“Se ştie că Ungaria are un interes major pentru ca România să nu intre nici în anul 2013 în spaţiul Schengen şi acţionează în această direcţie, cu sprijinul Olandei, Finlandei şi Germaniei. Ca urmare, românii get-beget acceptă acordarea, cu multă generozitate şi în mod gratuit, a cetăţeniei şi paşaportului din partea Ungariei, fără să cunoască limba ungară, Constituţia şi imnul, istoria şi geografia acestei ţări. Pe cale de consecinţă, românii care obţin şi cetăţenia Ungariei se pot angaja uşor în toate ţările Uniunii Europene, fără niciun fel de restricţii. Mai nou, pensionarii români get-beget care cer şi obţin cetăţenia ungară beneficiază de pensie din partea Ungariei, pensie care este de două, trei ori mai mare decât pensia din România, la care sunt obligaţi să renunţe. Pe surse, s-a aflat că sunt peste 2,5 milioane de cetăţeni români care au obţinut dubla cetăţenie în Ungaria. Zilnic se duc în Ungaria mii de români, în cele 920 de localităţi, pentru a dobândi cetăţenia acestei ţări şi paşaportul unguresc. Acţiunea diabolică de acordare a cetăţeniei ungare pentru românii get-beget constituie un precedent foarte periculos pentru Uniunea Europeană, dar pentru Guvernul Ungariei este prioritatea numărul unu. Până în toamna anului 2014 se acţionează pentru acordarea cetăţeniei ungare pentru cel puţin încă două milioane de români. Apoi, Ungaria va solicita organismelor europene de la Bruxelles să constate, pe bază de acte de identitate şi paşapoarte, că în Ardeal sunt 4-5 milioane de cetăţeni unguri. Apoi, cer autonomia teritorială a acestei provincii istorice româneşti, prin aplicarea principiului autodeterminării popoarelor.
        Aşa-zisul război al steagurilor, din luna februarie a.c., declanşat de Guvernul de la Budapesta, face parte din programul Ungariei de internaţionalizare a problemei….
Atentie mare nu este manipulare ! – difuzeaza sa stie tot romanul cum se lucreaza impotriva Romaniei!”
 

Ceva mai tarziu Miruna deschide reteaua de socializare si vede ca tot apar postari despre o fetita si un steag. Miruna le ignora, dar tot apar, Miruna le mai ignora putin pana cand se hotaraste sa se informeze. Afla ca doua eleve au purtat bentite cu steagul Romaniei pe 15 martie, de ziua Ungariei si ca una dintre ele a primit amenintari dupa ce a purtat bentita cu steagul Romaniei. Ete na, zice Miruna. “Adica Sabina, eleva la liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna, n-a crescut si ea vecina cu Istvan si n-a zis buna ziua si in maghiara?” si-si aduce aminte de emailul pe care il primise de dimineata. Targetare pe mai multe canale: cazul elevei a fost indeajuns acoperit de mass media, s-a raspandit pe new media (mai mult Facebook, mai putin Twitter), se face direct mailing catre. Urmeaza probabil, niste actiuni de protest.

Miruna va roaga sa va aduceti aminte:

1989: vin rusii.

1991: vin minerii

1999: vin minerii

? 2013: vin ungurii

Intre timp, Ion din Muntenia trebuie sa afle ca Gheorghe e casatorit probabil cu Ildiko si sunt probabil cel putin la fel de fericiti cum e si el si Maria. Ion trebuie sa mai afle ca Gheorghe il saluta pe Istvan in ungureste si lui Gheorghe chiar ii place ca stie cateva cuvinte in maghiara. Gheorghe nu l-a vazut niciodata pe Istvan ca pe o amenintare si nu intelege de unde sunt stirile alea la televizor, chiar o avea Istvan ceva cu el? Il mai suna si pe prietenu’ Ion din Muntenia care il intreaba “ce-au ma ungurii cu voi?” si Istvan chiar nu intelege ca el de cand se stie s-a inteles cu Istvan si pe Ildiko o iubeste.

PS: New media nu ne face doar producatori si filtre de stiri ci si canale de raspandire a mesajului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: