Miruna Codeanu

Rosia Montana, aurul si actiunile

In ca'n viata, espresso on December 13, 2012 at 7:18 am

Aurul a fost turbat in aceste zile. Pretul aurului a scazut urcat si scazut dramatic ajungand sub 1700$, adica mai putin decat la debutul anului. Tot in aceste zile, in acelasi timp alegerile parlamentare a avut loc consultarea publica locala privind exploatarea zacamantului de aur de la Rosia Montana. Dilema: exploatam aurul sau nu exploatam aurul. Referendumul a fost invalidat datorita prezentei sub 50%. Dintre cei prezenti la vot, 78% au votat in favoarea exploatarii minierii de la Rosia Montana.

In realitate, ca de obicei, n-a castigat nimeni. In realitate, iar suntem de unde am plecat: referendumul a fost invalidat. 78% din cei prezenti sunt de acord cu proiectul. Opozantii il considera un triumf. Adeptii proiectului vor sa fie bagati in seama. In realitate nu e un boicot al referendumului, pentru ca prezenta la vota se incadreaza in media nationala. De fapt, nu s-a intamplat nimic. 

RMGC e o companie cu actionar majoritar Gabriel Resources, o companie canadiana listata la bursa, ceea ce inseamna ca actiunile sale sunt disponibile pe piata. Piata aurului a fost momentan incredibil de instabila pentru o moneda de schimb considerata in mod normal stabila. Rezultatul unui referendum, fie el doar local, influenteaza pretul actiunilor la bursa. Pe o piata instabila a aurului nu e un moment bun sa joci o hotarare negativa sau pozitiva.

Toate rapoartele de pe aceasta lume spun ca s-a observat o performanta mai buna a companiilor care au politici de CSR (Corporate Social Responsability). Cu toata controversa, compania are o politica de CSR. CSR chiar agresiv se poate spune. Bugetul de advertising RMGC ar fi putut convinge 50% din locuitorii din judetul Alba sa vina la vot. Doar ca nu era un moment prielnic. Scaderea pretul aurului si rezultatul aparent negativ al referendumului local scad actiunile la RMGC, adica este un moment prielnic pentru achizitia de actiuni la RMGC. De ce? Pentru ca vor creste. Au tot crescut si vor mai creste.

PS: Ce nu-mi place:  nu-mi place ca e o consultare publica locala asupra unei probleme cu impact national. Zacamantul de la Rosia Montana nu e o problema locala. Mai mult, e o problema internationala. Precedentele dezastrelor ecologice cer ca acolo unde ar putea exista un impact asupra vecinilor acestia sa fie consultati.Pai ma copii, daca mergem pana la nivel international, e firesc sa trecem prin national, nu?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: