Miruna Codeanu

Nu cred in motivational

In ca'n viata, cafe au lait pour la nuit on December 3, 2012 at 7:19 am

E luni dimineata, 8:27 am. Prea de dimineata totusi. Pana la ora asta aproape am citit stirile. Business. Design. Relatii internationale. Marketing. Advertising. Dau peste un articol din Business Insider: Undeva acolo e o scrisoare anonima pentru tine. Eh da, normal ca apas pe link: ori e startup misto ori e sursa awww. E cu de toate, fara monetizare, adica finalizare.


https://i0.wp.com/data.whicdn.com/images/45062789/ebff2a443a2311e2a03b22000a1f92d6_7_large.jpgSuntem profund nefericiti. Nu umblam 24h/zi cu un desen de la o ureche la alta si dinti la vedere. Pentru ca practic nu umblam 24h/zi. Nu e cum au zis in filme. Nici in spoturile tv. Nici in printuri. “Suntem profund nefericiti”, asta e o revelatie care ma loveste cel putin de cateva ori pe zi. O data cand citesc stirile: nici in stirile de business, relatii internationale nu lipsesc stirile despre retetele de fericire, retetele de viata. Dadada, pe Hitler nu l-a iubit mama lui suficient. Apoi: lifestyle. Daca te chemi lifestyle si n-ai cel putin 10 retete de fericire pe prima pagina poti sa nu-ti mai spui lifestyle. Si apoi filmuletele. Filme, filmulete, video si gifuri cu oameni  cu 3-5-10, maxim 15 pasi spre fericirea absoluta. Pentru ca ei detin reteta fericirii, adica au testat-o adica a mers. La ei. Urmeaza retelele sociale: miile si milioanele de fotografii despre pasii catre fericire si lumina. Cam cat de nefericiti sunteti? Profund? Nu, nu raspunde, stiu ca ai dat share la 2 articole despre fericire, 3 fotografii despre pasii catre lumina si like la 10 citate despre Nirvana.

Fericirea e noul bibelou de portelan de pe masa imbracata cu mileu. Sau pestele de sticla, sau vaza chinezeasca. Oameni buni si dragi, viata voastra e a voastra. In principiu e a voastra si pentru ca ati facut pipi pe ea cand erati mici. Cand dati like si share fotografiilor, filmuletelor, retetelor intrati in povestea altora. Suntem profund nefericiti pentru ca nu e nici ca in film, nici ca in reclama, nici ca in print. Pentru ca in film, in reclama in print e fake. Originalele stau in subsol. Defel, fakeurile sunt destul de kitschioase. Nicio epoca n-a produs atata maculatura online sau offline despre fericire. Pentru ca suntem profund nefericiti. Pentru ca oamenii fericiti se plimba prin lume 24/7 cu un zambet de la ureche la ureche. Da? Nu stiu, dar asa zice la tv, reclama, print. Prin urmare, vom lua oamenii fericiti si vom multiplica orice ineptie pe care o produc in eventualitatea in care.

Acum nu va suparati, dar autenticul e frumos. Taranul e frumos. Copia nereusita a lui Steve Jobs nu e frumoasa. Traista e faina, fakeul de Vuitton e oribil. Pasii, fie ca sunt 5-10 sau maxim 15, va garantez ca sunt inutili. Va garantez ca veti fi si mai profund nefericiti. Pentru ca nu sunteti nici Jobs, nici Gigi ala din The Secret pe care nu-l pot tolera defel. Bobita Proctor face bani pentru ca va vinde voua o reteta, e o poveste cu finalizare. Nu va face sa umblati 24/7 cu “de la ureche la ureche”. Nu e ca in filme, nici ca in reclame, nici ca in printuri, dar e autentic si nu e fake. Steve Jobs n-ar fi crezut in motivational.

Eu nu cred in motivational. Pentru ca sunt fakeuri, originalul e sub cheie. Pentru ca nu cumpar retete. Pentru ca tarta aia despre care ma intreaba lumea e aparut asa. Pentru ca nu-mi spune mie nimeni cum sa-mi traiesc viata. Pentru ca iti vor spune sa muncesti mai putin, sa alergi mai mult, sa dormi cel putin 10 ore pe noapte. Pentru ca urmarind reteta nu va fi nici ca in film, nici ca in reclama. Vei cumpara multe carti cu reteta, pasi, scari si trepte cand ar fi de ajuns: traieste! Ah, pardon nici eu nu pot sa va spun ce sa faceti. Nu exista raspuns corect sau gresit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: