Miruna Codeanu

Facebook. By Alejandro Inarritu

In Uncategorized on October 5, 2012 at 6:58 am

 Facebook, 4 Octombrie 2012, 1 miliard de utilizatori. 1 miliard inseamna aproape 15% din populatia planetei. In decembrie 2011 internetul avea 2 miliarde de utilizatori. Ceea ce inseamna ca 50% dintre utilizatorii de Internet sunt utilizatori Facebook. Mai e vreun loc de pe planeta asta care sa adune 15% din populatie? Eu nu stiu.

Da, Facebook nu monetizeaza. Stim de ceva vreme. Eu am mai zis sa stim linistiti ca e cea mai mare baza de date din lume iar bazele de date inca se vand. Dar va mai intreb ceva, a vrut Facebook sa vanda pana acum? Nu pare. Facebook nu a avut nici advertising, nici strategie de vanzari. Facebook pare ca incepe sa vrea sa vanda. Facebook isi lanseaza primul spot. Pentru a sarbatori miliardul? Nu. Pentru ca probabil incepe monetizarea? Cam da. Nu faci campanii datorita minunatiei lor. Nu, oameni din advertising, nu faci. Incepe brandingul Facebook? Urmeaza o politica de vanzari? Si mai probabil.

Spotul Facebook este regizat de Alejandro Inarritu. Acelasi Alejandro Inarritu ca si Biutiful, Amores Perros, 21 grame, Babel. Nu e Spielberg. E Inarritu. Era nevoie de Inarritu? Nu. Facebook nu targeteaza mainstream, average. Facebook se bazeaza pe “cool” pe trendsetter. Colega de clasa din generala care are 3 copii acum si sta acasa nu va shareui spotul lui Inarritu. Colega de liceu care are 10 albume pe Instagram, 50 de aplicatii instalate pe Samsung SIII, feedurile pline de checkin probabil va shareui spotul Facebook. Am citit ca spotul Facebook ar fi un spot despre scaune. Vreti sa cautam cate poze cu scaune sunt pe Instagram? Vreti sa vedem cate likeuri strange o fotografie cu un scaun si cateva cuvintele despre soarta oamenirii? Hai ca stiti: multe.

Business Instider zice intr-un articol ca spotul Facebook s-ar putea sa contina stereotipuri rasiale care dauneaza grav. Primul semn ar fi comentariile nepermise pe youtube. Stereotipurile ar fi asa: afro-americanii sunt saraci, arabii la fel, albii sunt bogati, etc. Stereotipurile e recomandabil sa nu fie folosite atunci cand sunt negative. De ex: femeile sunt proaste, rromii fura. Atunci n-ar fi bine sa le folosim. Ultima data cand am verificat a fi sarac nu era vreo jignire. Pana la jigniri stereotipurile ne ajuta sa gandim, se cheama categorii pentru ca nu putem gandi in infinitatea situatiilor posibile. Comentariile disabled? E posibil ca uneori feedbackul sa nu fie util. Da, e posibil ca uneori sa nu fie util ceea ce utilizatorii gandesc.

Facebook, by Alejandro Inarritu. Facebook avem, Facebook, Facebook! Cat la cati lei ramane sa vedem..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: