Miruna Codeanu

Ikea si Islamul

In ca'n viata on October 2, 2012 at 8:35 am

Problema

Arhi pune pe Twitter un link catre un articol din Jurnalul despre gigantul Ikea. Ikea este prezenta in Arabia Saudita. Pentru editia catalogului din Arabia Sauda au fost eliminate femeile din fotografii, pentru ca fotografiile contineau parti ale corpului femeilor. Decizia Ikea este criticata, spune Jurnalul, si ne sunt oferite doua exemple in articol: ministrul suedez al comertului si ministrul pe Afaceri Europene.

Contextul

Cele doua doamne ministru traiesc in Europa, mai exact Suedia. Suedia este un stat din Europa, un stat laic, cu valori democratice, etc. De aici rezulta ca cele doua doamne ministru sunt socializate in spiritul valorilor democratilor, egalitatii de sanse si egalitatii de gen. Arabia Saudita este al doilea stat din lumea araba. Arabia Saudita este o monarhie absoluta, ceea ce atrage dupa sine valori traditionale, condusa dupa legea Islamului. De aici rezulta ca femeile din lumea araba sunt socializate cu alt gen de valori. Ceea ce inseamna ca daca se duce doamna ministru din Suedia si ia de mana o femeie crescuta in legea Islamului, o imbraca in blugi si un top pe strada e posibil sa nu existe mai mare defavor facut acelei femei.

Am uitat de holocausturi?

De la Marile Descoperiri Geografice incoace, europenii i-au considerat pe ceilalti salbatici. Pentru ca erau salbatici, trebuiau crestinizati. Europenilor vestici le-a lipsit aproape dintotdeauna respectul pentru Celalalt. Neobisnuiti sa traiasca cu vecinul arab, vesticii l-au considerat salbatic. Europa vestica are o istorie lunga a intolerantei, incununata cu, poate cel mai fost exemplu al holocaustului evreilor.

Musulmanul, Celalalt

Noul pagan e musulmanul. Un nou cult capata forme: feminismul. Eu am ramas cu o deprindere: mie nu-mi suna bine ce se termina cu ‘ism, imi suna a ideologie de secol 19. Pe scurt: femeia devine egala cu barbatul iar acolo unde cineva crede altfel, trebuie convins si trebuie impusa aceasta noua forma de dictatura a egalitatii. Da, si asta cu egalitatea imi suna rau. Si egalitatea s-a sfarsit tot rau. “Din fericire, suntem diferiti” (minunat copy a propos, felicitarile mele).

In traditiile oamenilor nu se intra cu bocancii. Respectul si toleranta trebuie probabil invatate la scoala, in locul valorilor europene. Doamna Birgitta Ohlsson a afirmat ca aceste practici sunt mai degraba medievale. Hai doamna Ohlsson, am uitat de cruciadele pornite in numele crestinismului? Perspectiva nu e doar a noastra. Perspectiva e tot timpul si a Lor, chiar daca ei sunt Ceilalti, iar lipsa perspectivelor te supune acelorasi acuzatii pe care le arunci catre ceilalti.

Advertisements
  1. Frumos articol. Scurt, la obiect si adevarat. 🙂 Succes in continuare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: