Miruna Codeanu

Avon si pietele emergente, mai avem piete emergente?

In ca'n viata on October 2, 2012 at 7:41 am

Facand turul meu matinal de presa internationala, am aflat ca Avon e amenintat de disparitie.

In fiecare an pe 24 iulie Wall Street identifica o lista de 10 companii care vor disparea in urmatoarea perioada. Printre ele si Avon. Avon este unul dintre cei mari jucatori de pe piata cosmeticelor. Avon este unul dintre cei mari producatori de cosmetice din lume. In timp ce un producator de talia Avon se confrunta cu probleme Estee Lauder si Nuskin isi consolideaza pozitia pe piata din China, ceea ce nu poate insemna decat expansiune. Avon si-a pierdut manageri cheie in acest an. Mai mult, Avon este sub observatie, fiind acuzata de coruptie in China. Acuzatiile de dare de mita nu se rezuma doar la china ci si la Japonia si Brazilia.

Printre primii 10 producatori de cosmetice din lume, Avon este cel mare producator de cosmetice care se bazeaza exclusiv pe vanzarea directa. Toata lumea stie pe cineva care e distribuitor Avon, distribuitoare ar fi corect sa spun. Eu nu stiu niciun distribuitor Avon de sex masculin. Nu, chiar niciunul. Avon se bazeaza pe piata emergente. In tarile in dezvoltare, femeile abia capata indepedenta. In lipsa educatiei adecvate si a ofertele reale pentru un loc de munca femeile adopta provocari de genul celor din multi-level-marketing. De aceea, vorbim despre distribuitoare, nu prea vorbim despre distribuitor Avon, iar succesul Avon este dependente de pietele emergente.

Cate piete emergente mai avem? Aveam Europa de Est dar ne mai incadram doar partial. Avem tarile din America Latina, insa in tari ca Argentina, Brazilia se desprind de “calificaficatul” de emergenta, in timp de Moody’s mai scade cate un rating de tara pe luna. Avem China. Despre China se spune ca fiecare Starbucks deschis la colt de strada inseamna cresterea salariului mediu. China e inca emergenta, dar Avon are inca dimensiunile unui corporatii cu operatiuni in intreaga lume. Corporatiile care au target mass-market depinde de cele mai multe ori de pietele care emerg , dar mai avem noi piete emergente?

Concluzie:

Am aflat ca e bine sa citesti presa internationala, ne-am intrebat daca mai avem piete emergente si cam cate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: