Miruna Codeanu

“Made in …. “, perspective

In ca'n viata, espresso on September 25, 2012 at 6:38 am

Made in China. Made in EU. Made in America. Made in…

Productia s-a mutat in China. Nu, productia de masa s-a mutat in China. Productie mai mare cu costuri mai mici. Asa a ajuns gunoierul sa poarte Levi’s.  Produse mai multe si mai ieftine. Produse accesibile unui segment mare de populatie. Made in China. Made in America. Costuri mai mari. Perechea de Levi’s made in America costa 178$. Nu e accesibila tuturor. Nu e productie mai mare cu costuri mai mici. De aste s-au mutat din America in primul rand. Gunoierul nu-si mai permite Levi’s. Posibil ca intre timp gunoierul sa nu-si mai permita mai nimic. Posibil ca lipsa de consum sa fi dus sa micsorarea cantitatilor de gunoi, posibil ca gunoierul sa fi devenit somer intre timp. Cercul vicios: ne permitem mai mult din “made in China”, productia se muta in China, ne pierdem locurile de munca pentru ca se produce in China, productia incearca sa se intoarca acasa dar pentru noi e inaccesibila. Aparent.

Blancpain. Una dintre cele mai-mai orologerie de pe lumea asta. Blancpain si-a marit cifra de afacere exportand in China. Breguet. Alta inalta orologerie elvetiana, una dintre cele mai minunate daca ma intrebati. Anul acesta si-a deschis al 3 lea boutique in Beijing. Boutique Breguet, nu reseller. Estee Lauder, producator din industria cosmeticelor. Nu este producator de lux dar targeteaza upper class, venituri sigure, insensibilitate la pret si toate atributele clasei . Estee Lauder vinde in China 12 dintre cele 28 de branduri. Estee Lauder a inceput dezvoltarea unui brand adresat specific Chinei. Brandul de produse adresat pietei chinezesti va purta numele Osiao, sunand familiar si corespunzand nevoii de simetrie pe care au observat-o specifica pietei asiatice.

Cercul vicios aparent: ne permitem mai mult din “made in China”, productia se muta in China, ne pierdem locurile de munca pentru ca se produce in China, productia incearca sa se intoarca acasa dar pentru noi e inaccesibila. Nu ne oprim aici. Made in America, made in Eu pleaca spre China si Orient. Toata lumea declara ca piata din China este o piata cu potential. Brandurile upper si lux se indreapta catre China. Nu ne putem intoarce la bunuri de larg consum made in America sau EU pentru ca asta le-ar face inaccesibile. Ne putem continua manufactura europeana si industria Americana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: