Miruna Codeanu

Plagiatul, ICR-ul, matricola si bentita

In ca'n viata on June 20, 2012 at 8:31 am

Avem asa: un prim ministru acuzat de plagiat, niste proteste pentru terminarea mandatului lui Patapievici la ICR, niste noi miscari de dreapta. Nu-mi spuneti cum a fost circ la televizor ca nu mai am abonament la cablu, nu ma pasioneaza, nu ma intereseaza.

Prima problema: avem un premier acuzat de plagiat. Premierul zice ca presedintele il discretizeaza. Unii dintre noi, care au mai trecut pe la cursuri, au mai scris cu manuta lor o lucrare, doua, trei, noua stiu ca problema cu plagiatul se pune asa: ai plagiat sau nu, fara “poate”. Scuzele de genul: se regaseste in bibliografie nu se califica. Un fel de “mi-a mancat pisica tema”. Teoretic, dar doar teoretic, la doctorat nu prea mai merge cu mi-a mancat pisica tema, am uitat ghilimelele. Orice citat care se gaseste intr-o lucrare si care nu respecta regulile de citare academica, nu se regaseste in bibliografie se numeste in orice universitate cu oarece reguli de pe aceasta planeta plagiat. Fara pisica si caine, fara am uitat. Un prim ministru care invoca pisica si tema are inca maturitatea suficienta pentru clasa a 2 a cand “doamna” mai accepta, sa zicem, scuze cu felina si tema. Si-mi aduc aminte de ce ziceam mai demult: compromisul compromite. Si’apoi vedeti voi, cand te cheama dr. Victor Ponta dar nu stii regulile de scriere academica nu mai conteaza ca vrea presedintele sa te discretizeze.

Patapievici si ICR-u. Patapievici ar urma sa fie demis inainte de terminarea mandatului. De ce? Datorita, multumita si gratie unui raport al Curtii de Conturi. Bun. S-au mobilizat toate papioanele din urbe si s-au dus la protest, catel, purcel, bodyguard. Acum se construiesc argumente. Cotidianul scrie despre nevasta lui Cartarescu.  Dragii mei, daca vreti sa nu fiti penibili faceti asa: mai intai faceti scandal: ca ICR favoritisme, ca ICR bani, ca ICR nu a facut si dupa aia avem context si motivitatie. Ca asa se face in relatiile publice si marketing. Mai intai creezi problema si dupa aia vii cu solutia. Nu vii cu solutia mai intai ca nu ti-o cumpara nimeni, ce sunteti asa fraieri?! Dar, vedeti voi, nici asta cu Cartarescu nu e buna. Sa va luati de Iaru, bine. Da’ bine ma baieti sa va luati de Cartarescu? Chiar si astia cu o cultura mai cu aproximativ egal au auzit de Cartarescu, de premii, de burse, de traduceri. En fin, una alta ca articolul e scris cu rosu in obraz si frunza in fata obiectelor genitale: bine ma copii da’ de Bukowski voi stiti, da’ de Miller?! Ah, voi aveati tot timpul camasuta apretata cu matricola, cordeluta peste doua codite si cantati tare tare si raspicat imnul pionierilor. Pai cum, ma baieti, cu o asemenea cultura a mimatului sa nu va puta voua Patapievici si Cartarescu, ca doar papion a mai purtat si Ratiu (ptiu, ptiu de 3 ori sa nu va puta gura a flori).

Cum sa-i placa unui premier care nu poate emite o analiza pertinenta sau una comparativa si copiaza o lucrare a unui coleg pentru care se cheama ca el este acum doctor, un domn purtator de papion? Cum? Da’ pana cand mai mimam, da’ pana cand mai copiem?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: