Miruna Codeanu

Nobilimea, parvenitii, pasiunile si societatea

In ca'n viata, espresso on June 6, 2012 at 2:49 pm

Recent am fost in Italia. Da, inca o data in Italia. Da, Italia aia pe care o consider un etalon de minunatie. Va rog, nu-mi dati exemplul Germaniei pentru ca nu. Fiind in Italia, cea mai intamplatoare intamplare a facut sa ma intalnesc cu Mille Miglia – “La corsa piu bella del mondo”. Legatura mea cu Mille Miglia e desigur, via BMW, si anume 328. Partea de Mille Miglia la care am asistat e parada. Dupa  indicatorul de Mille Miglia n-am putut sa vorbesc articulat 5 minute, m-am rezumat la repetatea grupului “mi” si “le”. Florenta a avut karma proasta de data asta. Pentru Mille Miglia am iertat orice Si intr-o zi…328 si Mille Miglia… Cum s-or fi simtind soferii lor? Minunat! Va zic eu. Incredibil si nemaipomenit de minunat, iar restul nu conteaza. Oamenii vii au pasiuni. Oamenii vii au ce povesti.

Cand m-am intors eu in tara incepuse campanie electorala. Aveam in cutia postala flyere despre ceasul lui Vanghelie, casa lui Negoita. Vanghelie are un Breguet.Negoita are o casa pe malul lacului Como, una in Balotesti, un apartament in Baneasa, etc. Ministrul Ferrari avea Ferrari. Tariceanu avea masini de colectie. Sa recapitulam: mai stiti voi cand aveati 3 ani si va doreati sa fiti pilot, aviator, doctor, astronaut. Cumva, nu ajungeam neaparat piloti, aviatori, doctori sau astronauti dar cumva ajungem sa ne permitem sa ne jucam jocurile astea cand crestem mari. Ne dorim sa avem ce povesti. Ne dorim sa fim povesti.

De cand faceau dacii bordeie si pana cand decapitau turcii domnitori fanarioti, Romania a dus lipsa de aristocratie si nobilime.  Aristocratia isi permite sa se joace cand creste. Aristocratia e excentrica.  Romania a avut boieri. Imaginea boierului este imprumutata din apus: boierul sta la masa inconjurat de perne si mananca. Boier pasionat de masini? Ntz. Boier colectionar? Ntz. Petrecerea data de boier pare mai degraba “chiolhan”, si nu “serata”, nu “bal”. Aristocratia isi permite: isi permite sa se joace, sa nu-i pese, are timp. Aristocratia are pasiuni cultivate: echitatie, vanatoare, masini vechi, colectii. Boierul?

Sa admitem ca primul pas spre aristocratie e bogatia materiala. Dar chiar si asa, in societatile aristocratice, banii nu erau suficienti pentru acces. In Romania exista o clasa sociala care are bogatia materiala pentru a deveni aristocratie. Ceea ce nu este suficient. Romania este de abia la prima generatie: este generatia parvenitilor, trebuie sa mai treaca cateva generatii scolite la scoli inalte pentru ca parintii parveniti sa devina origini nobile. Chiar si asa, ceasul lui Vanghelie este normal pentru o societate sanatoase, masinile lui Tariceanu asemenea, casele lui Negoita idem. O societate sanatoasa trebuie sa aiba o elita bogata, care elita bogata nu datoreaza nimic clasei sarace. Din contra, elita ar putea fi sursa de etalon si frumos pentru clasele sarace. Ceea ce pentru prima generatie, parvenitii, nu e cazul.  Critica in prag electoral a acestor bunuri, pasiuni pe care e normal ca elitele sa le aiba nu demonstreaza decat ca in noi inca mai traieste comunismul, ca noua inca ne trebuie “dupa nevoi”.

Sper, ca peste cateva generatii, parvenitii nostri de astazi sa fie originile nobile ale urmasilor. Sper ca parvenitii sa se apuce de colectionat, ceasuri, masini, case. Sper ca urmasii lor sa invete ceva despre gust si detaliu la scolile inalte. Cand urmasii lor vor p articipa la Mille Miglia cu 328 ingrijit de strabunicul, atunci va da Romania primele semne de societate europeana. Pana atunci ei nu cer “te rog draga, daca esti amabil”, pana atunci ei raman parveniti iar eu admir monarhia britanica iar voi traiti incat sa fiti poveste de povestit! Povesti despre emotia de la parada Mille Miglia prima data, povestea despre alergatul dupa avioane…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: