Miruna Codeanu

Democratie cu sila…

In ca'n viata on April 26, 2012 at 7:07 am

Stii din liceu ca democratia e puterea poporulu, model nascut in Grecia Antica. Inveti in facultate ca s-au elaborat criterii dupa care se judeca gradul democratiei, modele dupa care categorizeaza tipul de democratie. Mai inveti si iti intra oarecum in reflex ca democratia la polul opus  e dictatura in care un singur om,  e obicei megaloman si usor internabil isi impune vointa.

Sa ne intoarcem la ce stii. De la vechii greci stii despre democratie. Democratia era insa modelul unor orase state cu niste locuire, unde prin “niste” intelegem “nu prea multi. Democratia s-a nascut in Grecia Antica. Socrate a fost condamnat in Grecia Antica., mai tii minte, da? Hai ca si asta ai invatat la scoala. Daca nu, iti zic eu ca Socrate e considerat unul dintre cei mai mari intelepti pe care ni i-a lasat Antichitatea. In momentul in care vorbim despre democratie, Grecia Antica era centrul lumii, un echivalent al “Ociddentului”, al “Vestului” din zilele noastre. Dupa Grecia statea drept si judeca stramb.

Ca la mima: tineti minte democratia. Hai in zilele noastre. In zilele noastre, centrul lumii e mai complicat. Lumea a devenit mai mare si neincapatoare. Centrul lumii s-a marit in modernitate. A fost Europa mult timp, s-a mutat in America o perioada. Centrul lumii a devenit un model. Momentan centrul lumii e in tranzitie, zic eu, dar mai vedem. Centrul lumii e modelul democratia alaturi de capitalism, piata libera si toata speciile liberalizarii. Capitalism si democratie e modelul dupa care se judeca lumea. Cu numeroase consecinte economice, cum ar fi nevoia permanenta de crestera economica, care trebuie sustinuta permanent de noi piete de desfacere. Dupa capitalism si democratie sta centrul lumii si judeca. Si-a judecat centrul lumii cum ca niste tari din Orient ar trebui sa fie eliberate de dictatura. Iar dictatura sa ajunga in latura diametral opusa, adica la democratie. Ne intoarcem la democratie, democratia inseamna puterea poporului da?

Occidentul s-a intors la modelul democratic dupa 1000 de ani, dupa numeroase exercitii. Democratia in tarile Orientului vine cam cu forta dupa dictaturi. Poporul care trebuie sa se conduca singur prin reprezentare in cadrul democratiei nu are exercitiul libertatii cuvantului. Afghanistanul este o tara eliberata. Irakul e o tara eliberata. Egiptul e o tara eliberata. In Afghanistan sunt omorate femeile pentru ca au inceput sa mearga la scoala. Sa vorbim despre cazul mai recent al eliberarii: Egiptul.  Fratia Musulmana, castiga din ce in ce mai multa popularitate. In 2005 Fratia Musulmana avea 88 de locuri in Parlament. In 2010, Regimul Mubarak manipulase rezultatul alegerilor astfel incat sa impiedice Fratia Musulmana sa mai ajunga in Parlament. Frica exista pentru alegerile urmatoare.

Tarile Orientului n-au traditia democratiei, au exercitiul dictaturilor si al tiraniei. Democratia a venit din vest. Un model eliberator, insa adus cu fortele armate. Democratia a venit cu scheletul de guvernare, n-a adus insa si organele: valorile democratiei, iar in lipsa exercitiului liberei exprimari, drepturilor omului, democratia cu forta…se poate?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: