Miruna Codeanu

Comunismul care va veni

In ca'n viata on February 13, 2012 at 4:18 pm

Comunismul avea sa apara in tarile cu o bogata traditie capitalista. Comunismul era miscarea urmatoarea dupa capitalism. Ba chiar popoarele alea mai experimentate intr-ale capitalismului urmau sa ridice comunismul. Manifestul Partidului Comunist ar fi esuat in predictii: comunismul nu a fost nascut de cea mai experimentata tara. Comunismul a esuat. Cam asta credem…si daca?

Poate n-o fi esuat comunismul. Poate n-o fi fost comunism real. Poate nu despre comunismul celui de-al doilea razboi mondial vorbea Marx. Marx zicea ca va fi o revolutie a poporului care se va ridica impotriva capitalistilor intr-o tara de traditie capitalista. Da, Marx asta un fel de Nostradamus. In niste tari cu niste principii capitaliste destul de puternice se vorbeste despre revolutii ale popoarelor. Miscarile “Occupy” au plecat din buricul capitalismului. Cererile din timpul miscarii “Occupy Wall Street” au fost, in esenta lor, cereri socialiste. Ba chiar comuniste. O economie pentru cei 99% nu a existat in niciun tip de societate cunoscut noua pana acum. O economie pentru cei 99% este o revedicare comunista.

Protestele se intampla in tari capitaliste. Bifat. Exista o revolta impotriva capitalismului. Bifat. Cereri socialiste. Bifat. Acum e iarna si frig, dar se face primavara si criza economica n-a disparut. Poate ca Marx si Engels nu vorbeau de comunismul impus dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: