Miruna Codeanu

Rationalism in vremea protestelor

In ca'n viata on January 15, 2012 at 10:20 am

2011 ne-a adus proteste. In 2011 a inceput Occupy Wall Street care s-a transformat intr-o miscare internationala imprumutand numele altor capitale. Romania a avut cateva initiative “occupy”, niciuna de amploare. In ianuarie 2012 s-au anuntat niste masuri: cum ca sistemul public de sanatate ar trebui reformat, cum ca taxa auto se mareste. Ce inteleg romanii de aici: mai multi bani pe care trebuie sa-i plateasca. Intr-o Romanie in care creste rata somajului, mai multi bani de platit nu suna bine. Miscare proasta. In ianuarie 2012 incepe sa se iasa in strada. Si in Romania, cu accent pe “si”, adica au mai iesit si altii in alte tari cu ceva timp inaintea noastra. Cam cat de singular e protestul romanesc? Nu e.

Momentele de protest impotriva legii sanatatii, taxei autor sunt transformate in proteste generale. Cu situatia mondiala nu e de bine si nu se anunta investitori care sa dea buzna in Romania. Stirile astea nu ajung in Romania in mass media cu mare audienta. In ianuarie 2012 avem stiri despre legea sanatatii si taxa auto: stiri despre cu legile astea implica cheltuieli mai mari din bugetul cetatenului Romaniei. Adica, nu e de bine nici in Romania. Daca te uiti in presa in 2011 nu pare ca in Romania e prea multa criza, Romania are un scut anti-criza. Masurile care anunta sa afecteze in mod direct populatia anunta criza in Romania. Scutul anti-criza se defecteaza. Starea generala romaneasca e acum aceeasi cu starea generala mondiala: e criza si nu e speranta.

Protestele din marile orase din Romania fac parte din protestele generale mondiale pe fondul nemultimilor. Adica nu e impotriva legii sanatatii? Nu. Nici  impotriva taxei auto? Nici. Se vede in confuzia scopului protestului: de la impotriva legii sanatatii, la impotriva taxei auto, la impotriva guvernului Boc, la impotriva lui Basescu. Se vede in sustinerea galeriilor echipelor de fotbel. Biletul la meci e scump.

Jandarmii intervin in Bucuresti. Protestele devin violente. Ce, n-ati fotografiile pe Facebook cu aia doi care se pupa dupa ce jandarmii parasesc locul unor proteste? Asta din stanga. Pupatul se intampla dupa niste proteste, dupa ce au venit jandarmii si au evacuat locul protestelor. E raspandita ideea ca ar fi un protest impotriva a ceva. De aia, astazi 15 ianuarie 2012, multi declara ca nu mai inteleg motivul protestelor. Nu e o cauza. E o explozie adunata in 4 ani de criza. 4 ani dupa ce economia Romaniei nu mai duduie, 4 ani dupa ce nicio economie nu mai duduie, nici macar nu se mai misca, doar se taraie. Nu e un protest romanesc. E o alaturare a Romaniei la trendul international. Uitati-va la mesaje: onoare, lupta, democratie, jos Basescu, SMURD, taxe. Avem si noi fotografia noastra de “compasiune in vremea protestelor”, mai jos:

(photo credit: vladilas.ro )

Putin rationalism nu strica, chiar si in vremea protestelor, nu? Protestele s-au cam oprit in lume. Lipsa de speranta continua. Viata “normala” continua dupa proteste. In Romania cum va fi?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: