Miruna Codeanu

Marketing multicultural in Romania?

In Uncategorized on November 21, 2011 at 9:51 am

In casa muma a marketingului tocma’ a avut loc recent Conferinta ANA a maestrilor din marketing. De cand a aparut globalul a aparut si multiculturalismul. Trendurile de migratie au creat populatii. Publicul multicultural. In SUA targetul multicultural e in mare impartit intre hispanici si asiatici. Vorbim in contextul celei mai recente campanii Benetton, da? Managerii bugetelor alora mari (Walmart cum ar fi) zic ca e bine sa vorbesti si cu aia care au pielea de alta culoare. Sunt si ei oameni ca toti oamenii, nu? Nu. Sunt si ei cumparatori ca toti cumparatorii. De aia vorbesc marketerii cu ei.

La conferinta aceasta au zis marketerii aia mari ca marketingul multicultural ar fi cheia dezvoltarii. Stim de multa vreme lectia cu gandirea globala si implementarea locala. Adica avem McDonalds dar in Franta ii spune McDo cu accent grav pe o, in Romania avem McPuisor iar in India transportam navetele Coca Cola cu bicicleta branduita. Industria cosmeticelor a fost una dintre primele care a inceput colonizarea marketingului cu valori multiculturale. Nu suntem toti la fel. Suntem cel putin colorati altfel, deci avem nevoie de farduri de culori diferite. Printre primele corporatii care a inteles asta a fost un producator de cosmetice. Cosmetice speciale pentru femeile afro-americane.

Sa ne uitam la noi in curte. Faptul ca dam like la afisul din stanga sus nu inseamna nmic. Pentru noi arabii nu inseamna mare lucru. Nici papa. Nici chinezii, nici afro-americanii. Poate cand vom da like la afisul similar cu Patriarhul si  Regele Cioaba… Avem o tara cu o populatie de 20 milioane consumatori, aproximativ. Probabil, cel putin 1 milion de romanes/tigani. 1 milion de posibili cumparatori. Cand incepem sa vorbim cu ei? Se poate marketing multicultural in Romania?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: