Miruna Codeanu

WallStreetStock unde stock vine de la Woodstock

In ca'n viata, espresso on November 16, 2011 at 9:45 am

Despre “Occupy Wall Street” am mai scris aici. Spuneam atunci ca “Occupy Wall Steet” nu beneficiaza de media coverage. Occupy Wall Street nu mai prezinta interesul unei revolutii/razboi in direct. Nu in direct pe media traditionala. In direct pe social media. Sa ne intrebam cum am auzit de miscarea “occupy”. Un share pe Facebook, poate un tweet? Occupy Wall Street a renuntat la specificitatea “Wall Street” si devine un fenomen social. Occupy are potentialul de a deveni prima miscare sociala reala initiata si raspandita cu ajutorul social media.

Vazusem pe 14 octombrie imaginea din stanga si ma intrebam daca nu cumva Wall Street are potential de a deveni WallStreetStock, unde stock nu e egal cu bursa si cu terminatia de la Woodstock. Colectia de mesaje afisate pe pancartele protestantilor fac miscarea sa semene cu miscarea hippie. Dincolo de mesaje, fondul protestului: protest pasnic trimite catre Woodstock.

Astazi printr-un share, bineinteles, vad o declaratie a lui Roger Water privind miscarea “Occupy”. Este prima actiune de tip endorsement pentru actiunea de protest. Este declaratia lui Roger Waters, fostul membru Pink Floyd, cu privire la miscare “Occupy”:

Roger Waters, este prima persoana publica pe care o vad facand o declaratie, pro Occupy. Am numit-o endorsement, pentru ca alaturarea persoanelor publice unei cauze sociale. Endorsementul este atunci cand o personalitate publica face un testimonial unui produs. Avem un produs, egal actiune sociala “Occupy” si o celebritate egal Roger Waters. Rezultatul dorit al endorsementului este copierea comportamentului persoanei publice: utilizarea produsului utilizat de celebritate. Pentru Occupy asta echivaleaza cu sustinerea cauzei Wall Street. De aici ne asteptam la raspandirea mesajului si la copierea comportamentului: sustinerea miscarii Occupy.

Acum, imi e clar ca Occupy, chiar si fara sustinerea media traditionale are un potential imens pentru o miscare sociala similara erei Hippie. Un protest pasnic, mesajele afisate, rockstaruri care se alatura miscarii. Cunoscut? Pe deasupra, Occupystock nu se va intampla in direct pe tv dar foarte probabil vom vedea livetweeting, liveblogging, livestreaming.

PS: Nu cred in comunism. De fapt cred ca mi-am pierdut orice convingere politica. In Manifest, Marx zicea ca revolutia va izbucni in tarile puternic capitaliste. Ceea ce nu s-a intamplat. Revolutia comunista n-a izbucnit atunci in tarile real capitaliste sau cu traditie capitalista. E posibil sa se intample acum. Unde se intampla Occupy? Care sunt valorile occupy?

Later edit: O interventie a politiei in spatiul ocupat de newyorkezii initiatori ai “Occupy Wall Street” a eliberat zona. Interventia politiei s-a intamplat la 1 a.m. si operatiunea a fost tinuta secreta. 140 de protestanti au fost arestati scrie NY Times. Obama spune ca este decizia primariile cata forta vor folosi impotriva protestatarilor. Stiti voi ideea aia ca pe liderul unei revolutii nu-l omori pentru ca il faci martir si il transformi in model? Eh, o fi desteapta miscarea din New York?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: