Miruna Codeanu

Cat de departe mai e China?

In ca'n viata, espresso on November 11, 2011 at 7:04 am

In China comunista se interzic emisiunile “prea distracticve”. SARFT care este Administratia Nationala de Radio, Film si Televiziune, un fel de CNA al nostru cu mai multe prerogative, interzice emisiunile prea amuzante, care nu transmit principii morale in acord cu valorile socialiste. In locul emisiunile de cautari de talente (vezi echivalent XFactor, Romanii au talent, Vocea Romaniei) canalele “vor transmite programe care promoveaza etica, siguranta publica si furnizeaza informatii pentru treburile din casa” (Guardian). Restrictiile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie.

Efectele? Spatiul publicitar in China va deveni mai scump ca niciodata. Incasarile Televiziunii Centrele Chineze ( un fel de TVR al lor) au crescut cu 12%, in conditiile in care stagnarea e un caz fericit in restul lumii. Televiziunea ramane in China principalul canal de advertising. In conditiile cresterii incasarilor din vanzarea spatiilor publicitare, se asteapta o crestere de 20% a spatiului tv, in lipsa programelor atractive.

Reglementari… Oficialii SARFT spun ca decizia a fost grabita de un moment intr-un program de dating “If you are One”, cand un candidat a fost respins “Prefer sa plang intr-un BMW decat sa rad pe o bicicleta” . Afirmatia a declansat o dezbatere publica despre decadenta morala din China. Ok,sa zicem, acceptam uimirea cu care a fost primita afirmatia. Simplificam: o tanti a facut o afirmatie care jigneste o parte a populatiei: cea a detinatorilor de biciclete. Ce e corectitudinea politica? Corectitudinea politica e atunci cand opresti pe cineva sa foloseasca un limbaj care jigneste o parte a populatiei. Nu spunem baba, spunem doamna in varsta, nu spunem negru, spunem afro-americam. E o reglementare. La fel de reglementare ca si decizia SARFT.

De acord, noua nu ne impune nimeni sa vorbim din punct de vedere al corectitudinii politice. Parca distanta de la momentul in care presiunea sociala va fi atat de mare incat vom folosi limbajul corect politic pana la aceasta obligativitate a moralitatii din China comunista nu e asa mare. Cat de departe mai e China?

Sursa foto

Advertisements
  1. Din ce in ce mai multi “tovarasi” chinezi devin oameni cu adevarat bogati. Pentru cei care merg pe bicicleta si mananca doar orez cu sare trebuie sa existe si o “morala” care sa le dea impresia ca inseamna si ei ceva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: