Miruna Codeanu

Petrolul, energia si viitorul

In ca'n viata on November 10, 2011 at 7:13 am

De cam 50 de ani stim: resursele planetei se epuizeaza. Populatia Pamatului creste, rezervele de resurse scad. Blogul LeMonde adaposteste un blogpost despre varful petrolier. Varful petrolier e maximul de consum si oferta petrolier.  De acum oferta de petrol va scadea. Contextul? Criza economica. Dupa Fukushima, Germania, Italia si Franta s-au gandit sa renunte la energie nucleara. Renuntarea la energie nucleara are costuri. In primul rand, dintr-o centrala nucleara nu-ti iei decoratiunile de pe birou si pleci acasa. In al doilea rand investitia in energie regenerabila costa. Trecerea la energie regenerabila pare ca nu costa nimic dar in final trecerea la energie regenerabila este imens de scumpa dar in lipsa alternativelor necesara, ceea ce va face energia foarte scumpa cu atat mai scumpa pe fondul crizei economica si cu atat mai scumpa cu cat energia este implicata in toate procesele de productie.

In fotografia din stanga: Asa nu va arata viitorul!

Observam o trecere de la consumul de combustibili petrolieri la energie. Ex: automobilele electrice. Nu vom mai consuma petrol pentru ca nu vom mai avea petrol. Vom consuma energie. Dar energia va deveni din ce in ce mai scumpa prin renuntarea la energie nucleara, investitiile catre zona de energie regenerabila. Renuntam la petrol. Industria petroliera este in acest moment una dintre cele mai mari si industrii din lume. Renuntarea la petrol si derivate duce la rate mari de somaj. Presupun ca forta de munca se va muta catre energia regenerabila. Productia de energie regenerabila va trebui sa fie atat de eficienta incat forta de munca implicata nu va fi semnificativa. Pana cand se va face aceasta trecere, vom fi ceva mai multi iar dintre cele 7 miliarde cati vom fi acum, multi se vor afla pe piata muncii. Michel Rocard zice ca trebuie prelungit timpul de stabilitate. De acord. Tranzitia de la petol la energie regenerabila trebuie sa fie lenta, atat de lenta cat ne permite timpul dar viitorul se grabeste.

In dreapta: un probabil viitor.

Disclaimer: Da, chestiuni serioase si plictisitoare. Bun venit in lumea reala. Zilele urmatoare va avea loc prima editie a celui mai mare targ de energii regenerabile din Europa de Est. La Bucuresti. Ce-as vrea eu de la un producator roman: Dacia, sa scoata cel mai ieftin automobil electric.

Advertisements
  1. Eu imi doresc foarte mult un automobil electric, dar mai avem de asteptat noi inventii: baterii mai bune. Si deocamdata sunt extrem de scumpe. Daca aceste vehicule scumpe vor aduce franzela la magazinul de la coltul strazii, cat va costa franzela?

  2. Well, eu sincer cred ca productia unui automobil electric la Pitesti ar fi clar o minunatie de strategie pentru Dacia si daca face parte din strategia lor il felicit sincer pe omul cu viziune.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: