Miruna Codeanu

Starbucks sau cum sa vindem donatii

In ca'n viata, cafe au lait pour la nuit, cafea, cappuccino, espresso on October 5, 2011 at 5:29 am

Stire de astazi din Business Week: Starbucks accepta donatii pentru a ajuta la cresterea locurilor de munca din SUA. Starbucks, cel mai mare lant de fast-coffee din lume incepe o colecta online pentru a ajuta la crearea locurilor de munca. Starbucks va accepta bani pentru sprijinirea micilor afaceri incepand cu 1 noiembrie 2011. Banii vor fi folositi pentru finantarea afacerilor mici prin imprumuturi ceea ce va duce la crearea de noi locuri de munca. Howard Schultz, CEO Starbucks crede ca se vor aduna milioane de dolari. Donatorii primesc bratari cu mesajul “indivizibil” in schimb. Am cautat mai multe surse pentru banii din donatii care merg catre ajutorarea afacerilor mici se foloseste  “loan”, nu donatie, nu altceva.

Traducerea. Donatiile sunt bani gratuiti. Banii sunt un bun caruia i se ataseaza o valoare. Starbucks primeste bani gratuit. Cu banii primiti gratuit, Starbucks va finanta afaceri mici. Sub forma unor imprumuturi. Imprumutul este o forma de vanzare a banilor, pentru care se primesc banii inapoi si o plus valoare reprezentata de dobanda. Pe scurt: Starbucks primeste ceva gratuit pe care apoi il va vinde obtinand profit. Cat de frumos, cat geniu!

Campania ar parea CSR-Corporate Social Responsability urmarind sa ofere mediului in care s-a dezvoltat ceva inapoi. Ultima data cand am verificat, actiunile de CSR nu erau actiuni profitabile in sensul monetizarii. Profitul se traducea in mod traditional in imagine care apoi se monetiza. S-a constat in lume in general ca exista o legatura intre CSR si profitul unei companii dar nu a fost identificata inca. Ce face Starbucks acum e direct monetizare, nu campanie de responsabilitate sociale. Probabil nimeni n-a sustinut ca ar fi CSR dar cam acesta ar fi izul povestii. S-ar putea sa fie reversul unei actiuni de CSR iar in contextul in care actiunile Starbucks au scazut…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: