Miruna Codeanu

Cand lumea a 3 a merge spre a 2 a

In ca'n viata on July 4, 2011 at 6:03 pm

Extinderea pietelor s-a facut cam de cand lumea catre piete din alte lumi, catre capatul lumii. Nu, exagerez, nu stiu exact cum era organizata piata pentru Homo Habilis.  Sa zicem ca lumea a plecat de la Roma. De la Roma catre capatul lumii. Capatul lumii s-a tot modificat si comertul foarte modificat. Romania era pana de curand un capat al lumii. De cand Romania e membru de organizatii  merge dinspre capatul lumii catre un cerc mai periferic.

Consumul continua sa se extinda catre piete liberalizate. Criza a lovit cu lipsa pietelor de desfacere. Impas. Cerc vicios. Citesc un articol pe Forbes Romania despre extinderea producatorilor de mezerilor chiar si in Patagonia. Am o teorie pe care vreau s-o vad testata: salvarea (pe termen mediu) a consumului si a cresterii economice mondiale este lumea a 3 a actuala. Dadada, e teoria aia cu Africa. Salvand Africa ne salvam si pe noi pentru o perioada de timp.  Probabil va veni un moment in care teoria mea (nu doar a mea) va fi testata si comertul cu arme va parea mai putin profitabil decat consumul pe termen lung. Romania merge dinspre lumea a 3 a spre centrul lumii. Patagonia e clar un capat al lumii, expresia ” a se duce in Patagonia” insemnand a se duce la un capat al lumii. Capetele si centrul lumii se schimba. Liberalizarea pietelor se muta insa tot dinspre centru spre capatul lumii.

Cand o piata de desfacere nu mai poate absorbi productia ori cauti alte piete de desfacere ori mori. Optiunea “ori mori” nu e de fapt o optiune. Mori atunci cand nu mai ai nimic de facut . Singura optiune reala e sa cauti alte piete de desfacere. O data cu liberalizarea pietelor creste si productia. Cand creste productia lumea e fericita. De cele mai multe ori se intampla ca de la un moment incolo productia sa nu mai poata fi sustinuta de piata de desfacere.  Din nou, alta piata. Si…daca nu mai sunt piete? Nevoile se creeaza si dupa ele pietele. Ultima data cand am verificat Coca Cola nu se afla in nicio piramida a nevoilor, nici tutunul, nici odorizantele de camera, nici balsamul de rufe. Si totusi ma duc la mega/super/hiper market ma duc pentru ca “nu mai am Cola si am nevoie”, “am ramas fara odorizant de camera si trebuie sa cumpar”, “s-a terminat balsamul de rufe” de unde rezulta ca intr-un mod ciudat ca lumea personala nu se poate misca fara odorizant de camera, balsam de rufe, etc. Poate ca Africa n-are nevoie acum de apa balsam de rufe, ar putea avea nevoie de Cola pentru ca nu are apa potabila. Miscarea catre Patagonia ar fi o miscare desteapta.

Cand lumea a 3 a se indreapta spre lumea a 2 a e nevoie de noi piete. Noile piete ar putea fi la capatul lumii dar capatul lumii s-ar putea sa fie mai aproape decat unul decat viitorul fost centru al lumii.  Mai e mult pana mi se valideaza teoria asta? Mai e putin pana departe, pentru ca momentan centrul lumii e confuz, iar eu as putea sa ma apuc de pe acum de invatat chineza, sa emigrez in Africa si sa-i astept pe chinezi.

PS: E desigur posibil ca in tranzitia de la un centru al lumii la altul, lumea sa aiba doua centre.  (daca se gandea cineva sa-mi arunce China in fata).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: