Miruna Codeanu

Unde s-a ascuns pana acum rata de promovabilitate la BAC?

In ca'n viata on July 3, 2011 at 5:46 pm

Hotnews zice intr-o stire ca rata de promovabilitate la BAC 2011, anul de gratie, fara prea multa gratie e de 44, 47% . Adica mai putin de 50% din cei inscrisi la examen, au si trecut examenul. Adica mai mult de 50% nu au trecut examenul. De ceva timp, in fiecare an se anunta record negativ de promovabilitate la BAC si capacitate.

Cred foarte tare in ceva: nu trebuie sa ai facultate.  Da deloc. Nu toata lumea trebuie sa aiba facultate. Daca iti place ceva si nu ai nevoie de facultate pentru acel ceva, fa ceva-ul ala. Fa-te mecanic, frizer, sudor, ce vrei tu. Daca nu-ti trebuie facultate, nu face facultate. Nu faci decat sa pierzi timpul. O facultate nu o sa-ti aduca mai multi bani doar pentru ca o termini. Nu te ajuta cu nimic sa petreci 3/4 ani invatand despre ceva ce nu-ti place. Nu te ajuta cu nimic nici sa-ti petreci 5/10/20/30 de ani facand ceva nu-ti place.  Facultatea nu trebuie sa fie ceva accesibil tuturor. Mai stie cineva ca absolventul de facultate se cheama absolvent de studii superioare? Ca studiile superioare nu sunt obligatorii. Facultatea nu te face om. Facultatea nu te invata sa faci acordul intre subiect si predicat. In ultima vreme ma deranjeaza foarte tare ca la facultate nu inveti din nou cum se faci acordul intre subiect si predicat, cati “i” se folosesc la copii sau copiii, cum se conjuga verbele si ca verbele nu se desparte de sufixul de conjugare.

Rata asta asa mica de promovabilitate, o fi aparut, asa…ca Superman? N-a aparut ca Superman. Daca noi suntem rezultatul alegerilor noastre…atunci si societatea e, nu? Ultimii 5 ani sunt record de promovabilitate, record negativ. Avem si analfabetism record.  Acum ceva vreme faceam cercetari si stiinte politice. Teoretic, ar trebui sa stiu despre ce vorbesc acum pentru ca din fericire am niste studii pentru care am dat examen si n-am compus dosare. Acum fac marketing si-mi vine cap o comparatie: societatea si publicul tinta sunt similare. Societatea are categorii, publicul tinta tot categorii. Nu suntem toti la fel. Daca intelegem cum targetam o campanie pentru un public tinta, la fel e si cu societatea, nu e toata la fel. Nimic nu apare de nicaieri. Rata asta de promovabilitate a existat undeva, latenta, nu s-a inventat acum. Unde a stat rata de promovabilitate? In generatiile care nu fac acordul intre subiect si predicat, in consumul extrem de mic de cultura din Romania. De pe vremea cand faceam eu cercetari, invatamantul romanesc nu arata deloc bine. E foarte usor, la centru’ fiind sa pierzi legatura cu realitatea dar realitate nu sta la centru. Probabil 15% din realitate se afla la centru, restul in alte publicuri tinta. Realitatea era asa atunci: copii in gimnaziu care abia stiu sa citeasca, violenta scolara, manuale lipsa, sali de clasa fara electricitate si caldura, abandon scolar. Profesorilor le e mila de copii. Probabil se cheama cerc vicios.

In fiecare zi primesc cel putin 2 emailuri ce contin urmatoarele: lipsa de acord intre subiect si predicat, prea multi sau prea putini i, verbul despartit de sufixul de conjugare, etc. Oamenii de la care primesc eu astfel de emailuri nu dau anu’ asta BAC-ul, l-au dat acum ceva vreme. Au trecut de BAC, de admitere, de licenta. “Aveau si ei nevoie de o diploma”. Oamenii astia au crescut, unii dintre ei au ajuns profesori, unii sunt parinti. Cand nici profu’ , nici profa’, nici mama, nici tata nu face acordu’ intre subiect si predicat, copilu’ de unde sa-l faca? Rata de promovabilitate n-a fost ascunsa, a fost vizibila, doar ca n-a numarat nimeni cati dintre noi stiu sa vorbeasca si sa citeasca corect.

Advertisements
  1. Cu tot respectul pentru articolul in sine, nu am putut ignora o mica greseala strecurata printre randuri: “Profesoriilor le e mila’ profesorii se scriu in contextul acela cu un singur i.

    In rest, imi pare rau ca acest articol este corect si justificat, mi-ar placea sa fi fost vorba de vreo opera fictionala. Dar si eu regasesc prin emailuri si conversatii pe internet o multime de greseli. Si nu stiu pe cine sa dau vina.

    Noi sa fim sanatosi!

  2. I’ul in plus e un typo pe care nu l-am observat. Il observ acum si l-am rectificat. Multam de observatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: