Miruna Codeanu

Da’ de ce?

In ca'n viata on May 17, 2011 at 6:11 am

Dupa cum nu v-am obisnuit, pentru ca mai vin pe aici cand apuc, adica foarte rar, am un pitic reinviat: de ce ne lipseste noua istoria? O fi de la contextul istoric, o fi de la plasarea geografica, o fi de la altii, o fi ca asa ne-am nascut dar eu cu o fi nu prea ne intelegem. Eu cu “da’ de ce” ne intelegem mai bine si mai ales cu “poate pentru ca…si poate pentru ca…”.

Daca te uiti cu ochi mari si mai putin goi in jur gasesti explicatii. Da’ de ce n-avem istorie, da’ de ce n-avem cultura din’aia cu ev mediu, renastere, iluminism si toate cele, da’ de ce n-avem cladiri vechi frumoase? S-o luam de la centru: centru istoric. Intr-o seara in care ma strambam eu ca mocasinii mei beige din piele intoarsa nu se pupa cu noroaiele din centrul vechi un nene a grait: “centru preistoric, domnisoara”. Da, poate niste oase de dinozaur ar salva starea in care se afla centrul vechi, da’ nu ne salveaza, sau…inca se mai cauta?

N-avem istorie pentru ca: dupa ce ne-au calcat Romanii in picioare, ne-au calcat si toate popoarele migratoare…hmmm..mnu. E pe principiu, li s-a intamplat si altora, cam tuturor. Apoi, turcii. Asa, si? Pe mine nu m-ar deranja un trecut mai exotic, o arhitectura cu influente orientale. Si dupa aia, e discursul cu blabla, au venit unii mari, noi eram mici si prosti si au profitat de noi. Mai stiti voi cand invatati la scoala ca primele mentiuni despre asezarile carpato-danubiano-blabla sunt facute din cronicarii din alte tinuturi care s-au apucat sa scrie ei istoria. Sa zic inainte cu da’ de ce: da’ de ce n-a scris-o unu de la noi?

In prezent, mai cade un colt din casa Eliad, casa de patrimoniu, mai cade un colt de casa de patrimoniu din piata Victoriei…  Arhitectura de conservat nu e multa, e foarte putina in comparatie cu Europa traditionala.  Nu o dorim pentru ca nu ne place, vrem nou, sa straluceasca in soare. Mai stiti aia “macarale, stralucind in soare…” ? Nu mai e cu macarale, e cu sticle si cu un fel de zgarie nori, pentru ca solul nu prea permite zgarie nori d’aia d’adevaratelea. Sa zicem ca n-avem cladiri frumoase si vechi pentru ca venea apa si le lua si faceau altele mai frumoase da’ ce altii n-au orase langa ape ca in general cam pe langa ape se fac asezarile de umanoizi…

Istoria se construieste pe trecut, da? Daca n-ai grija de trecut, n-ai istorie. Daca n-ai grija de cladiri n-ai oras vechi si tot asa…Cum noi nu pastram istoria nu vom avea istorie de transmis mai departe. Poate cea mai urata lume posibila: lipsa de trecut istoric intr-un spatiu european cu influente majore orientale peste care vine comunismul si ramane cu fascinatia pentru America…mie nu-mi suna bine mai ales aia cu fascinatia.

PS: Gloria Poporului Roman unde e daca nu se vede? (poate nu se simte ironia)

Advertisements
 1. Păi cred că ai dat răspunsul cel mai potrivit. Sunt două mari motive pentru care nu avem istorie.

  Primul e că, orice ar spune unii sau alții cum că noi suntem daci, romani sau mai știu eu ce, nu suntem daci mai mult decât suntem turci sau slavi. Poporul român e tânăr, mai tânăr decât cel american de exemplu (și deși lor contextul politico-geografic le-a permis să-și formeze o cultură proprie, nici ei nu prea au istorie). Poporul român a început să se formeze la pașopt, deci nu are încă nici două sute de ani împliniți. Și asta nu e tot, pentru că…

  Doi, cincizeci de ani de comunism au avut grijă să transforme și istoria tot în una preponderent comunistă. De ce? Păi nici un conducător al statului român nu a fost mai eficient, mai bine organizat decât cel comunist, cel puțin în primă fază. Iar aici aș spune că nu suntem singurii afectați, că doar blocuri gri vezi din București până-n Dresda.

  Diferența între București și Dresda (una din ele) e totuși că ei nu și-au uitat istoria, nici măcar după ce le-au fost rase clădirile de pe fața pământului.

 2. asta cu fascinatia americii a cam trecut (sper) macar asta

 3. N-a trecut – vezi piesa lui Puya cu Connect-R, chiar daca e deghizata ca mesaj anti-american si pro-originalitate romaneasca, de fapt tot ce sustine el, chestiile alea pt. care el e pro, sunt tot de import american. http://www.youtube.com/watch?v=ayHqMxPEp6I 😛

 4. io zic ca nu-i bine sa te uiti la mocasini, ca vezi noroiul din centrul vechi, si nici sa-ti dai bretonul din ochi, ca vezi darapaneala si hidosenia din centrul nou.
  deci freza-n ochi si ochelari de soare 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: