Miruna Codeanu

Traim vremuri interesante

In ca'n viata, espresso on February 14, 2011 at 7:10 pm

Ce se mai intampla prin lume: Mubarak a plecat. Guvern militar care anunta alegeri in 6 luni. Politia Egipteana vrea siguranta cetatenilor si ameninta sa ii aresteze pe cei ramasi in piata.  A patra zi de proteste in Yemen. Ciocniri intre politie si protestatari in Bahrain. Iranul a fost si el inspirat de Egipt.

Timpul actiunii

Timpul actiunii: 2011, la 3 ani dupa izbucnirea unei mari crize economice. 2011, anul in care populatia Terrei a atins 7 miliarde.  Criza mondiala e una amanata. Am aflat asta la un moment dat in parcursul ei. Egiptul are o populatie de aproximativ 80 milioane. Iranul mai are si el inca 80 de milioane. Yemen 24 de milioane. Bahrainul e mic si extrem de complicat dar e o miza mare. Toate populatiile astea se traduc in consumatori. Exportul de cultura in 2011 inseamna export de consumerism. Doar unii dintre noi traiesc bio, eco si handmade, adica in hiperconsumerism. Orice si oricum e consum si se traduce in individul consumator.

Criza, consumul si consumatorii


Criza e de obicei atunci cand produci mai mult decat consumi in diverse manifestari ale ei. Fie ca manifestarea asta se cheama externalizarea productiei in China. E un documentar, facut inainte de criza pe el il cheama “The end of Suburbia” care merge de la nasterea suburbiei in fordism, inventarea consumerismului practic, pana la viitoarea (atunci) moarte a suburbie, probabil putin dupa zilele noastre. Intre timp, productia s-a mutat in China, muncitoru a ramas fara loc de munca. Muncitoru incurajat sa consume si sa traiasca pe credit nu mai poate consuma, nu mai e consumator. De aici incolo, a dezvoltat Moore in “Capitalism a love story” cu usoare accente de conspirationism dar se accepta pentru ca e si amuzant.

Hiperconsumul

Nu va  faceti griji, eco, handmade si green nu le-ati descoperit voi astazi. E un trend mondial al populatiei cu venituri peste medie in care consumul nu se mai bazeaza pe branduri si productie de masa si incurajeaza intoarcerea la productie mica, la consum privat. La pachet vine marketizarea traditiilor. Da, da, da, tarta mea cu branza de capra si ceapa, dupa o reteta via Paris de la bunica care n-a fost niciodata in Paris.

 

Producatori

Avem un producator imens. China, populatie de 1,5 miliarde. India 1,2 miliarde. Outsourcingul se face in principal in China si India. Nivelul veniturilor nu le permite sa consume la acelasi nivel ca Statele Unite. Avem doua tari care au aproape impreuna o jumatate din populatia planetei care pot produce intr-un ritm dement ceea ce populatia nu poate consuma, tocmai pentru ca aceste state nu pot absorbi decat un procent foarte mic din ceea ce consuma. Criza ne-a invatat ca productia se poate face chiar cu costuri si  mai mici si intr-un ritm si mai dement. De unde rezulta: multa productie, putin consuma.

Democratia, argument? Nu prea…

Obama n-a pomenit democratie in legatura cu Egiptul. In paralel, in Europa seculara doamna Angela Merkel si domnul David Cameron au anuntat ca multiculturalismul a esuat. De la multiculturalism esuat la democratia esuata nu e prea mult, doar un mediu propice si un discurs de construit. Democratia nu mai e un argument.

Orientul Mijlociu

Exista totusi pe aceasta planeta niste piete care nu sunt inca semi-controlate si in care populatia lor isi poate permite sa consume mai mult decat o face. Aceste tari ar fi in general tarile Orientului Mijlociu, si uite asa din nou: traim vremuri interesante, nu e despre resurse, nu e despre democratie, e despre consum. (si razboaiele civile sunt o forma de consum. )

Poate totusi se poate…

  • Africa. Dezvoltarea Africii astfel incat sa isi permita consumul. E o solutie de dezvoltare durabile dar costisitoare in timp si investitii.
  • Razboaiele ca forma de consum.
  • Intoarcerea la productia inviduala sau asocieri de tipul breslelor. Cam de cand a izbucnit criza aud de freelanceri din ce in ce mai multi. E adevarat, e un alt termen pentru somer. In acelasi timp, viitorul e al celor care produc ceva si stiu sa produca ceva, al meseriilor si nu al serviciilor. Hiperconsumul poate fi dezvoltat.
  • Populam Marte.

Disclaimer: Conspiratiile nu sunt nici prajitura, nici ciorba si nici felul meu de peste.

Sursa photo

Advertisements
  1. când nu a fost vorba despre consum? istoric vorbind.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: