Miruna Codeanu

pe langa coreea

In ca'n viata on November 23, 2010 at 4:06 pm

tot timpu’ am zis ca traim vremuri interesante. un razboi? poate, posibil. ok, foarte probabil. suntem 6 miliarde, resursele sunt limitate. e din prima lectie de economie. sau ar trebui sa fie.   undeva, e un razboi in fiecare zi. in africa razboaiele civile sunt permanente. da, stiu Afrique l’amour de ma vie. proximitatea razboaielor ne sperie, dar nu foarte tare. am avut, nu acum multa vreme un razboi pe care l-am sprijinit. dupa care am mai sprijinit unul; mai departe de data asta. e un razboi in fiecare zi dar n-a trecut timpul suficient inca sa invatam “marile batalii din Iraq” si discursul istoric oficial asupra Iraqului nu e inca lucid.

revenind, suntem 6 miliarde din care. 500 de milioane zice Banca Mondiala ca traiesc in saracie absoluta. 1,5 miliarde supravietuiesc dintr-un dolar pe zi iar 3 miliarde din 2 dolari. asta inseamna ca mai mult de jumatate din populatia globului traieste intr-o saracie aproape sau in drum spre absoluta. unii produc, produc imens. am depasit stadiul de productie industriala pentru ca asta s-a intamplat in secolul trecut, suntem in stadiul de productie robotizata probabil. pentru ca suntem in stadiul de productie robotizata, industriile nu au nevoie de multa forta de munca pentru a produce. au nevoie de piete de desfacere.pentru ca o populatie sa devina o piata de desfacere ea trebuie sa aiba venituri. ca sa aiba venituri trebuie sa faca troc intre munca si bani.  e un incredibil cerc vicios in care de fapt agitatia e inutila.

coreea de nord si coreea de sud. nu prea m-a pasionat zona, nu stiu prea multe. am incercat sa aflu nu m-am lamurit. cea mai misto revelatie din facultate (da, aia de stiinte politice) a fost ca nimeni nu vrea resurse, resursele sunt usor de obtinut si daca nu le ai le poti inventa, toti vrem piete de desfacere.  razboaiele moderne nu se poarta pentru petrol, diamante, se poarta pentru deschiderea pietei.

n-am inteles inca ce intampla intre coreea de sud si de nord. oricum implica Rusia, China si US. solutia crizei e consumul. expansiunea pietelor existente e usor irealizabila. exista insa in continuare piete inchise iar noi suntem in continuare in criza…

 

 

Advertisements
  1. aha… si petrolul nici nu se termina. sau iridiumul.

  2. se termina dar urmatorii 20-40-50 de ani nu sunt atat de ingrijoratori cand state intra in faliment…

  3. […] mai adineauri, dându-mă ca internautul pe Interneți, un articol de pe blog-ul Mirunei. Articol care pleacă de la ideea că premisa certurilor recente – așa, ca la ușa cortului, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: