Miruna Codeanu

povestea unui loc, dar mai ales a oamenilor din el

In cafe au lait pour la nuit, espresso on March 29, 2010 at 9:43 pm

N-am mai scris de mult. Am fost ocupata cu ceea ce oamenii mari spun ca ar fi probleme adevarate: bani, casa, masina…

In seara asta m-am hotarat sa spunt tuturor o poveste, o poveste despre un loc si mai ales despre oamenii din loc. Niciun loc nu e un loc in sine, sunt mai intai oamenii. Vedeti voi, eu mi-as dori sa plec in Africa sa salvez oameni, nu pamantul African. Nu-mi doresc sa salvez pamantul impotriva oamenilor. Vreau sa moara mai putini oameni din motive care depinde de alti oameni si dupa vedem cum stam si cu pamantul…

Povestea e despre un loc, despre un subiect care a renascut intr-o tara, undeva intr-un alt sistem solar, pe o planeta populata. Pe planeta asta populata, era un stat, destul de bezmetic in organizare, cu o populatie interesanta pentru cercetatorii din alte state. In Besmeland exista o localitate unde a fost redescoperita o resursa importanta:  goldmentec, ceva pretios dar mai putin pretios decat diamentecul pentru care locuitorii planetei explotau organizat alti locuitorii ai planetei. Goldmenetecul a mai exploatat in Piros, insa de niste animale pasnice: tarnapiteci.  Goldmentecul acum poate fi insadoar de alte animale (ciapiteci).

Localitatea Piros are un total de locuitori de 3290 persoane. Populaţia din Piros  este formata din : 1549 bărbaţi, 1741 femei, cu varste : grupe de varsta 0-14 ani – 652; 15 – 59 ani  – 2012; 60 şi peste – 626. Varsta in Piros este de 45 de ani. Densitatea populaţiei de 0,78-km2 . Clădirile de locuit sunt : 1415.  Ocupatiile locuitorilor din Piros sunt: crescutul de tarnapiteci, prestari servicii, comert, agricultura in gospodarii proprii.

Piros e o localitate veche, pastreaza urme ale exploatarii cu tarnapiteci de mii de ani pamanteni.  Se povestea ca pirosienii castigau atat de bine din cresterea de tarnapiteci ca mergeau in orasul invecinat c u mai multe vehicule: unul pentru ei si altele pentru avutiile lor.  Besmeland a fost implicat in niste razboaie, sistemul politic din Piros s-a schimbat cu ceva ani pamanteni in urma si tarnapiteci si goldmentecul a devenit bun al statului Besmeland. La un moment dat in Besmeland a luat sfarsitul proprietatea comuna si dupa cativa ani Besmeland a dorit sa intre intr-o mare organizatie unde ar fi trebuit sa ii fie mai bine. Organizatia asta avea sa devina peste ani si ani stat federal. Pentru aderarea la organizatie, Besmeland trebuia sa devina profitabil. Atunci, cresterea de tarnapiteci a fost stopata si oamenii din Piros s-au vazut fara ocupatie.

Primul episod al Povestii unui loc, dar mai ales a oamenilor din el, povestea oamenilor din Piros, a goldmetecului si a Besmelandului va mai dura multa vreme. Am povestile pirosienilor de povestit,, dar va asigur ca am vizitat Pirosul, si incerc de multa vreme sa inteleg ce se petrece in Piros . Povestind despre oamenii din Piros, goldmetec si Besmeland poate o sa inteleg mai multe…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: